Coca Cola`da alkol var mı? İddiası
Gazlı içeceklerden sonra Coca-Cola’da alkol çıktı. Alkol analizi ile ilgili bir değerlendirme yapan Tüketiciler Birliği yaptığı açıklamada Coca-Cola’nın alkol analizinde alkol çıktığını açıkladı. İşte şok rapor.
Tüketiciler Birliği, gazlı içeceklerden sonra Coca- Cola ile ilgili yaptırdığı alkol analizinden de alkol çıktığını açıkladı. İşte basına açıklanan laboratuar raporundaki bilgiler:
Gazlı içeceklerden sonra Coca-Cola alkol analizi ile ilgili bir değerlendirme yapan Tüketiciler Birliği Kayseri şube başkanı Mahmut Şahin; ’Gazozlardan sonra yaptığımız Coca-Cola alkol analizinde de alkol çıktı’ dedi.
İŞTE RAPORU (Telefon ile arayarak teyid aldım)
"Alkolsüz içeceklere ilişkin bir hukuki metinde, içecek içeriğinde alkol bulunmasına cevaz veren bu düzenleme dikkatimizi çekmiş ve konu ile ilgili olarak Tüketiciler Birliği tarafından bir çalışma başlatmıştık. Gazozlarda alkol olduğunu tespit etmiş ve elde edilen sonuçları Tüketiciler Birliği olarak 11 Ekim 2006’da ’Gazozlarda alkol var’ başlıklı basın açıklaması ile kamuoyuna duyurmuştuk. Bu basın toplantısından sonra tüketicilerden ’kolalarda da var mı?’ bunu neden açıklamıyorsunuz gibi tepki ve talepler aldık.
Bunun üzerine en popüler olan Coca-Cola’da alkol olup olmadığının araştırılması konusunda Kayseri Tarım İl Müdürlüğü Gıda Kontrol Laboratuarına müracaat ettik.
Çalışma kapsamında piyasada satılan Coca-Cola markalı ürünün, etiketleri üzerinde yapılan incelemelerde, içeriğinde alkol bulunduğuna ilişkin bir bilginin olmadığı tespit edildi.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Kayseri Tarım İl Müdürlüğü Gıda Kontrol Laboratuarına orijinal ambalajı içinde teslim edilen Coca-Cola şişesinde bulunan etil alkol analizi yaptırılmış ve şu sonuca ulaşılmıştır:
Coca-Cola’da 0.075 g/l etil alkol tespit edilmiştir.
’Gazozlarda Alkol Var’ açıklamamızdan sonra kamuoyunda yapılan tartışmalar sonucu 10 üreticiden sadece 3 tanesi, ’ürünlerimizde alkol yok, var olan alkol, fermantasyon (mayalanma) sonucunda oluşan alkoldür’ şeklinde görüş belirtmişlerdi. Yapılan açıklamalardan hiçbir bilim adamı ve tüketicinin tatmin olmadığı Tüketiciler Birliği’ne gelen telefon, e-posta ve mektuplardan anlaşılmaktadır.
Bu açıklamamızdan sonra birçok bilim adamı ve mühendis ise gazlı ve kolalı ürünlerde bulunan Etil Alkolün fermantasyon sonucu oluşmadığı; tiryaki tüketici oluşturmak, dolum sırasında akışkanlığı hızlandırmak ve aroma çözücü olarak kullanıldığını ifade ve ispat etmişlerdi. Üç temel nedenin yanında etil alkol dışındaki çözücülerin daha pahalı olması nedeniyle, üreticilerin etil alkolü tercih ettikleri tespit edilmiştir.
cola da alkol var, cola da alkol yok, cola alkol ispatlı, cola haram mı, cola helal mi, cola turka, israil
Konu ile ilgili Coca Cola ya da başvurdum ve bugün beni aradılar ve bana 2007 yılına ait bir açıklama yazısı gönderdiler konu ile ilgili açıklama yazısını burada yayınlıyorum.
YanıtlaSil13 Mart 2007
AÇIKLAMA
Bugün Tüketiciler Birliği Kayseri Şubesi tarafından yapılan “Kolada Alkol İddiası” başlıklı basın bildirisine ilişkin derneğimizin açıklaması aşağıdadır.
• Yönetmelikte geçen ve kamuoyunda benimsendiği şekilde Derneğimize üye şirketler “alkolsüz içecekler” üretmektedir.
• Etil alkol (ethanol) doğal olarak meyve ve sebzelerde bulunur. Zira, meyve ve sebzeler olgunlaştıkça oluşan fermentasyon sırasında yan ürün olarak belirli oranlarda ethanol ortaya çıkar.
• Ayrıca, ekmek, yoğurt gibi maya içeren gıdalarda yine doğal olarak ethanol bulunur.
• Gıda ve içecek sektöründe kullanılan doğal aromaların bir çoğunda doğal olarak oluşmuş ethanol mevcuttur.
• Ortadoğu ülkelerinin de dahil olduğu bütün dünyadaki gıda regülasyonlarında ethanolün belirli oranlarda yer alması doğal kabul edilmektedir.
• Tüketiciler Birliği Kayseri Şubesi tarafından açıklanan değerler kabul edilen limitlerin çok altındadır.
• Gıda etiketleri, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’nın yasal düzenlemeleri çerçevesinde düzenlenir.
• Kaldı ki, Gıda Güvenliği Derneği’nden alınan açıklamaya göre, gıda ve içeceklerin kimyasal içeriklerine bakıldığında, herhangi bir maddenin tamamen bulunmaması diye bir iddia pratikte mümkün değildir. Her madde ile ilgili bir alt sınır kabul edilmekte ve bunun altındaki rakamlar bilimsel olarak kayda değer olmadığı için dikkate alınmamaktadır. Bu konu ile ilgili ayrıntılı bilgi için: Gıda Güvenliği Derneği – Tel: 0216 550 02 23
Meşrubatçılar Derneği (MEDER): Nizamettin Şentürk – 0312 / 426 06 39
Bilgilendirme için teşekkür ederim...
YanıtlaSil