30.11.2017

Bitcoin Balon mu, yatırım aracı mı tartışmalarında kim ne diyor?

Kripto paraların toplam piyasa değerinin 300 milyar doları aştığı şu günlerde, Bitcoin ile ilgili haber ve spekülasyonların yapılmadığı bir gün bile geçiremediğimiz aşikar. Bende bu konu ile ilgili kendi düşüncemi ve diğer dünyaca ünlü önemli kişilerin görüşlerini paylaşmak istedim.

Öncelikle Bitcoin nedir sorusuna cevap arayalım. 2008 Yılında Satoshi Nakamoto takma adlı bir kişi yada grup tarafından geliştirildiği düşünülmektedir. 2009 yılının ocak ayında ise ilk blok (Genesis) oluşturularak madencilik ve transferler yapılmaya başlamıştır. Çevrim içilik dışında hiç bir aracıya ihtiyaç duymadan Bitcoin ile kişiden kişiye (P2P) doğrudan transfer yapılabilir. Bitcoin gelişimini henüz tamamlamamış deneysel bir teknolojik üründür.

Bana göre Bitcoin' den çok altında yatan blockchain teknolojisi çok daha önemli bir buluş. Neden mi?

[Blockchain] Bir merkeze bağlı olmaksızın gelişmiş şifreleme algoritmalarıyla birbirine bağlı verilerin olduğu, aynı zamanda  tekrar edilemeyen bir veritabanı olması onu en cezbedici özelliği bu özellikler kullanılarak yakın gelecekte başta dijital kimlik olmak üzere bir çok sektöre uyarlanarak kullanılacağını düşünüyorum. Kripto para kısmına gelince bir merkeze bağlı olmadan 3.taraf aracı kuruluşlar olmaksızın noktadan noktaya para transferini hızlı ve çok az bir ücretle göndermek güzel bir şey, lakin hiç bir devlet yada üst aklın kontrol edemediği bir değer transferine göz yumacağını düşünmüyorum.

Gelecekte bir kripto para olacaksa bunun adı Bitcoin olur olmaz onu bilmem ama bir merkezi olacağı ve yönetileceğini düşünüyorum. Bu şekilde olduğunda dijital ortamda geçerli para birimi olarak kullanabileceğimiz bir araç olması muhtemel tabi bu benim olumlu düşüncem. Olumsuz düşüncem ise dünya tarihinin en büyük balonu olma ihtimalide olmasıdır.

Bugün 10.000 USD olan Bitcoin bir yıl sonra 100.000 USD olmuş olabilir ama bu durum reel karşılığı olmayan bu paranın yalnızca talep yoğunluğuyla yükseldiği gerçeğini değiştirmeyecek olsa da keşke yatırım yapsaydım diyeceğiniz bir konuma da gelebilir.

Sonuç olarak Bitcoin' kripto paranın geleceği ne olur? Balon mu? En gelişmiş saadet zinciri mi? Şeytanın bir oyunu? Yoksa müthiş bir yatırım aracı mı? Yada güvenilir bir online para transferi metodu mu? Bu sorulara kesin kati cevaplar vermenin kolay olmadığını ve sürecin nasıl gelişeceğini zaman gösterecek gibi duruyor.

Lakin Ülkemizde neredeyse her gün yeni çıkan saadet zincirlerine milyarlarca lirasını kaptıran insanlarımız bolluğu bu konu üzerinden de ciddi derece dolandırıcılık aldatma faaliyetlerine girecek kan emicilerin sayısının çokluğunu unutmamak gerekir. Bitcoin hakkında yada genel olarak kripto para hakkında detaylı bilgi sahibi olmadan hiç kimse aracılığıyla kesinlikle bitcoin almayın! Aldanıyor veya dolandırılıyor olma ihtimaliniz yüksek.

Dünya çapında hızla yayılan bitcoin takip edilememe özelliği sayesinde uyuşturucu ticareti, silah kaçakçılığı, kara para haklamak, kırmızı reçete ilaçlar satmak/almak, çocuk pornosu ödemeleri, bilgi kaçakçılığı ödemeleri, deep web ödemeleri (Derin Ağ, Derin İnternet ya da Derin Web,) gibi kanunsuz alanlarda sıkça kullanılmaktadır.  Hayatı kolaylaştırma fikri ile çıkmış kripto para fikri kanunsuz ödemeleri de kolaylaştırmıştır. Şimdilerde de üstün hızlı merkezi otorite olmadan para transferi yapılmasından çok artan talepten dolayı bir yatırım aracı gibi gözükmesi üzerinden çok düşünülmesi gereken konulardan biridir. Ciddi riskler olduğu ve konunun fazlaca araştırılması gerektiği unutulmamalıdır.

Bitcoin hakkında Din İşleri Yüksek Kurulu caiz değildir fetvası vermiştir. Fetva linkine buradan ulaşabilirsiniz.

Önemli kişilerin Bitcoin hakkında görüşleri; 
  

Morgan Stanley Eski Asya Yönetim Kurulu Başkanı ve Baş ekonomisti Roach (05.12.2017)


CNBC'ye konuşan Roach, "Bu akla hayale gelmeyecek çok tehlikeli spekülatif bir balon" dedi. Bitcoin'in şimdiye kadar gördüğü en sert hareket eden finansal ürün olduğunu belirten Roach, "Şimdiye kadar hiçbir ürünün bu kadar dik bir grafikle yükseldiğini görmedim. Ancak Bitcoin kariyerimde gördüğüm en en dik patikayı izliyor" dedi.

ABD Merkez Bankasının (Fed) Başkan Yardımcısı Randal Quarles (01.12.2017)
"Bir merkez bankası tarafından çıkarılan dijital para biriminin hukuki açıdan kapsamlı analiz ve konsültasyonlar gerektirdiğini düşünüyorum. Merkez bankalarının dijital para birimi çıkarmalarının riskli olduğunu belirterek, "Bir merkez bankası tarafından çıkarılan ve dünya genelinde geçerli olan dijital para biriminin, ciddi siber ataklara maruz kalabileceğinden, para aklamada ve terör finansmanında yaygın şekilde kullanılabileceğinden endişeliyim." dedi. 
Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/fedden-bitcoin-yatirimi-olanlara-kotu-haber-40663989

ABD Merkez Bankası (Fed) New York Şubesi Başkanı William Dudley (30.11.2017)
Bankanın kendi dijital para birimini çıkarma konusunu düşünmeye başladığını söyledi. Dün itibariyle 10 bin doları aşarak tarihi rekoru geride bırakan Bitcoin’in "istikrarlı" bir yatırım aracı olmadığını vurgulayan Dudley, "Bitcoin konusunda çok temkinliyim. İstikrarlı bir değer saklama aracı olduğunu düşünmüyorum. Bence daha çok bir spekülasyon faaliyeti." ifadelerini kullandı.
Dudley ayrıca kullanımı oldukça sınırlı olan sanal para biriminin dolara rakip olmasının mümkün gözükmediğini dile getirdi.
Öte yandan dijital para birimi teknolojisini dikkate değer bulduğuna dikkati çeken Dudley, "Fed’in dijital para birimi çıkarmasını konuşmak için henüz erken ancak bu, hakkında düşünmeye başladığımız bir konu." dedi.
Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/new-york-fed-baskani-bitcoine-hic-guvenmiyorum-cunku-40662778

Lloyd Blankfein (Goldman Sachs CEO'su)
"Bir yatırımım yok ama küçümsemek niyetim de yok. O yüzden bu fikre açık olduğumu söyleyebilirim."
Bunu söylediğinde bitcoin 7 bin dolardı.

Warren Buffett (Milyarder yatırımcı)
"İnsanlar büyük fiyat hareketlerinden ötürü çok heyecanlanıyor, Wall Street de buna uyum sağlıyor. Bitcoin'e gerçekten değer biçemezsin çünkü değer üreten bir varlık değil. Gerçek bir balon."
Ekim ayında bunu söylediğinde bitcoin 5.753 dolardı.

Ben Bernanke (Amerikan Merkez Bankası'nın eski başkanı)
"Bitcoin resmi para birimlerinin yerini almak için yapılan bir şeydir, regülasyon ve hükümet müdahalesini engellemek için. Başarılı olacağını düşünmüyorum."
Ekim ayında bunu söylediğinde bitocinin fiyatı 5.577 dolardı.


Christine Lagarde (Uluslararası Para Fonu IMF Başkanı)
"Çok da uzun bir süre önce değil, bazı uzmanlar kişisel bilgisayarların hiçbir zaman uyum sağlayamayacağını, tabletlerin ise pahalı bir kahve tepsisi olarak kullanılacağını söylerdi. Bu yüzden sanal para birimlerini göz ardı etmek çok da mantıklı değil. Zayıf kurumları olan ve para birimleri istikrarlı olmayan ülkelerde artan kullanımını görebiliriz."
Eylül ayında bunu söylediğin bitcoinin fiyatı 4.171 dolardı.

Bill Gates (Microsoft'un kurucusu)
"Bitcoin çok heyecan verici çünkü ne kadar ucuz olabileceğini gösteriyor. Bitcoin fiziksel olarak bir yerde olamayacağınız para transferleri için çok uygun, büyük oranda para aktarımları için de diğer para birimleri kolay olmayabiliyor."
2014 yılında bunu söylediğinde bitcoinin fiyatı 376 dolardı.

Eric Schmidt (Alphabet'in yönetim kurulu başkanı)
"Bitcoin kayda değer bir kriptografik başarı. Dijital dünyada tekrar edilemeyen bir şeyi yaratmanın büyük bir değeri var."
2014 yılında bunu söylediğinde bitcoinin fiyatı 669 dolardı.

Paul Krugman (Nobel ödüllü ekonomist)
"Bitcoin şeytan işi. Şu zamana kadar hakkındaki tartışmalar pozitif ekonomi etrafında döndürüldü, ama gerçekten işleyebilir mi? Söylemem gerekiyor ki hiç ikna olmuş değilim."
2013 yılında bunu söylediğinde bitcoinin fiyatı 721 dolardı.

Milton Friedman (Nobel ödüllü ekonomist)
"İnternet, hükümetin rolünü azaltmak konusunda en büyük güçlerden biri olacak. Şimdi eksik olan, yakında olacak olan şey ise güvenilir bir online para transferi metodu. İnternette A'dan B'ye, A B'yi ya da B A'yı bilmeden para transferi yapılabilecek, böylece size 20 dolar göndereceğim ama bunun nereden geldiğinin kaynağı bilinmeyecek."
1999 yılında Friedman bunu söylediğinde henüz bitcoin yoktu.


Kaynak: http://www.haberturk.com/bitcoin-10-bin-dolar-oldu-balon-mu-yatirim-araci-mi-tartismalarinda-kim-ne-diyor-1733253

23.11.2017

Nedir Bu Çiftlik Bank dedikleri








[2.Bilgilendirme]-[08.03.2018-09:00]
Yazıyı yazalı 4 ay geçmiş ve beklenen sonuçta açıklandı. "Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, halktan yüksek getiri vaadiyle para toplayan Çiftlikbank isimli oyunun ‘nitelikli dolandırıcılık’ olduğunu açıkladı. Yarım milyarlık vurgun"  Yazıyı paylaşan destekleyen herkese sonsuz teşekkürler...

[1.Bilgilendirme]-[24.11.2017-10:00]
Yazıyı yazdığım tarihin ertesi günü Sabah ve Hürriyet gazetelerinde haber yapılmış olması ne kadar doğru bir konu hakkında eleştiri yaptığımızın göstergesi olmuştur. Yazıyı paylaşan destekleyen herkese sonsuz teşekkürler...


Sosyal sorumluluk bilinciyle ponzi oyunlarını bildiğimiz adı ile namı diğer saadet zincirleri hakkında yazılar yazmaktan keyif alan biriyim, Keyfimi getiren asıl nokta ise bu ve buna benzer yazılarımın bir kişinin bile bu tür haksız kazanç elde edecek yanlışlara düşmesini engelleme ihtimalinin olmasıdır.

Gelelim meselemize;
Çiftlikbank aslında dijital bir oyun fakat bu oyun gerçekte bir hayvancılık yatırımı gibi lanse edilmekte, oyunun kurgusunda bir miktar para yatırıp yatırdığınız para karşılığında inek, keçi, tavuk, arı vs. satın almak ve bu sanal hayvan profilleri üzerinden gelir elde etmek üstüne kurulu fakat sadece para yatırmanızı değil belli periyotlarda oyuna girip ürün depolarınızı periyodik şekilde boşaltmanızı da istiyorlar.

Yattığı yerden üretmeden para kazanmayı marifet sanan, bedava peynirin yalnızca fare kapanında olduğu gerçeğini unutan insanımızın çok seveceği bir yatırım modeline benziyor, önce para yatırırım sonra bilgisayardan da bir iki tıklarım derken gelsin paralar! Gitsin paralar! Ohh suyundan da koy bakalım.

300.000 kişiden fazla kişinin site aracılığıyla yatırım yaptığı şirketin sermayesinin yüzmilyoncuklu rakamlar ifade edildiği iddia ediliyor.

Bu iş için bir yılda 10.000 TL lik bir yatırım yaparsanız, bir yılın sonunda 25.000 TL lik bir gelir elde etme imkanınız olacağı söyleniyor 2.5 katı gelir dağıtan müteşebbis de 2.5 kazandığını varsayarak… Zaten kazan kaynamış oluyor yazıya başladığımız söz aklımıza geliyor neydi o söz? “Bedava peynir yalnızca fare kapanındadır.” Sürekli yeni yatırımcılar geldiği ve nakit akışı sürekli devam ettiği sürece kısa vadede sorun çıkmayabilir ama bu çıkmayacağı anlamına gelmez.

Sadece işi hayvancılık olan işletmeler bile 1 koyup 4 kazanmıyor. Bu adamların işi hem hayvancılık hem digital mecrada yüzbinlerce oyuncuyu idare edecek alt yapılar sistemler güvenlik önlemleri onlarca mühendis çalıştırmak derken giderler biraz fazla mı oldu ne? Ya sıradan arıcı, yada sıradan bir tavukçu 1 koyup 4 alamıyor ki sen ne yaptın demezler mi adama?

Gerçek çiftlikler hayvanların ölüm oranları 4' te 1' e yakınmış bu adamların tüm hayvanları gerçek olsa bile işin içinden çıkılmıyor ki zaten bir hayvanların sanal bir oyundan ibaret olduğu biliyoruz.

Şirket hakkında bilgiler aşağıda sakın kimse şimdi yüksek vergi oranları yüzünden tüm şirketlerini ülkemizde kurmuyorlar demesin bu ülkede kazanıyorsan bu Ülkenin kurallarına kanunlarına uyacaksın arkadaş demezler mi?

Şirketin Merkezi;
Kuruluş: 01.09.2016
Genel Merkez Adres : 590 Madıson ave 21 ST Floor Manhattan, NY 10002 ABD.
Şirket Türü : INC.
CEO: Mehmet AYDIN
Kurucular: Mehmet AYDIN

Şirketin Yan Kuruluşları;
Fame Game software Inc. ABD
Fame Game Software Ltd. KKTC
Çiftlik Bilgi işlem Ltd. Şti. Türkiye

Ülkemizde bir çoğumuz için hayvancılık çiftçilik kelimeleri bile saflık temizlik göstergesidir. Bu kelimeleri kullanmak ve sanal dünya ile eşleştirmek bir oyun haline getirmek dahiyane bir fikir olmuş. Fakat hayvancılık ve çiftçilik ile uğraşan insanlara lütfen ulaşın bu işin ne kadar zor ve zahmetli olduğu öğrenin bilgisayar başından para yatırıp yatırdığın paranın 4 katını alnın bile terlemeden alacağına inanmak vicdani bir kusurdur bence. Evet belki birileri bir süre bu işlerden çok paralar kazanacak ama emin olun ki çiftçilik yada hayvancılık gelirlerinden elde edilmiş bir para olmayacak bu…

Tabi bunlar benim düşüncelerim yada iddialarım sonuçta insan her konuya eleştirisel bakmalı nedir eleştiri? "Bireysel bağlamda eleştiri, her şeyden önce (ya da eleştiri sözcüğüne yüklenen yermek, kusur bulmak, kötülemek vb. tüm yan anlamlardan önce) bir hak ve özgürlüktür. Kişinin kendisine sunulan şey ne olursa olsun ve hangi kaynak ya da otoriteden gelirse gelsin, o şeyi kendi aklının süzgecinden geçirmeden kabul etmeme hakkı, özgürlüğüdür." Lütfen sizde bu eleştiri özgürlüğünüzü size gelip bu tür sistemleri anlatan insanlar için kullanın onların dikte ettiği şeyleri hemen kabul etmeyin tartın biçin rasyonel bakın, olmadı destek alın ve nihai kararı verin.

Müşterilerden toplanan mevduatların gerçekte bir reel karşılığı var mı? Yoksa adı üstünden dijital oyun demek mi lazım? Birkaç yerde çiftlik açmış, birçok noktada da şarküteri açmış demek le yeter li oluyor mu?

Şirketin CEO’ su henüz 20 li yaşlarda genç biri kurduğu ilgi çeken bu sistem sayesinde ciddi bir mevduat toplamayı başarmış lakin yalnız olduğunu sanmıyorum arkasında bu işleri çok iyi bilen yapıların yada kişilerin olduğuna inanıyorum. Göz önünde olan ve sistem patlarsa başı ağrıyacak arkadaş bu olacak gibi duruyor.

Ayrıca bu tür sanal çiftlik oyunları ile ilgili başka bir çok haber daha var. Bunlardan bazıları  "yumurtlakazan.com", "haylaztavuklar.com", "kazandırantavuk.com" ve sutbank.com gibi bir çok dolandırıcılık sitesi çıkmış ve binlerce insanı dolandırmıştır. Bu konular BİMER e yağan şikayetler vasıtasıyla daha fazla insanı dolandırmadan faaliyetlerine son verilmiş olmasına rağmen binlerce mağdur bırakmışlardır.

Daha  önceki yazılarımda belirtiğim gibi; gözünü kolay para kazanma hırsı bürümüş insanların neler yapacakları hakkında hiçbir fikrimiz yok. Ponzi Oyunu (Saadet Zinciri) 1920 ler de başlayıp günümüze aynı bir virüs gibi sürekli mutasyana uğrayarak karşımıza çıkmaktadır. Artık bir sistemin ponzi olup olmadığı neredeyse anlaşılamayacak şekilde kamufle edilecek yöntemler kullanılmaktadır. Bu sebeple karşımıza çıkan bu tür konuları her zamankinden daha dikkatli incelememiz gerekmektedir.

 “Pınar Süt'ün piyasa değeri 635 milyon TL. Ki şu anki fiyat üzerinden. 2015'in başında, şimdikinden en az yüzde 35 daha değerli imiş.
Madem bu kadar karlı bir sektör bu iş ve resmen en büyükler ile mücadele edebilecek bir sermaye oranına yaklaşmış durumda; neden Türkiye'ye gelip gerçekten halka açılmıyor. Biz de hissedarı olup neden kazanmıyoruz? 
Türkiye'de adeta can çekişen bir tarım-hayvancılık söz konusu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan 2 hafta önce Sırbistan'dan 5 bin ton et ithal edileceğini söylemişti. Herhalde cumhurbaşkanının çiftlik banktan haberi yok. 15 bin tane tosun alınabilirdi uygulamadan. “

İşin özü biz kulağınıza kar suyu kaçıralım da, biz aklınıza yüzlerce saadet zincirini getirelim de, biz jet Fadıl'ları hatırlatalım da, biz Mega Holdinglerin patlama seslerinin Fizan' dan bile duyulduğu düşündürelim de buna rağmen gerisi size kalmış. Söz konusu Çiftlik Bank için düşüncelerim için ister bir iddia, ister bir önsezi veya eleştirisel bir araştırma deyin ama yinede dikkatli olun derim, bütün iddiaların neyle sonuçlandığı zaman gösterecektir.

Kaynak ve haberleri mutlaka okuyun özelikle Youtube videolarını izleyin! (Seyhan Soylu döktürmüş…)

https://www.sabah.com.tr/ekonomi/2017/11/25/spk-ciftlik-bank-bir-dolandiricilik-sistemi-1511600623
http://www.hurriyet.com.tr/on-binlerce-uyesi-olan-ciftlik-bank-mercek-altinda-40656318
http://www.hurriyet.com.tr/son-dakika-bakanlik-ciftlik-bank-icin-inceleme-baslatti-40661904
http://www.hurriyet.com.tr/ciftlik-bank-icin-bir-bakanlik-daha-devrede-40662813
https://onedio.com/haber/ciftlik-bank-hakkinda-bakan-tufenkci-den-aciklama-bir-saadet-zinciri-olusturma-tesebbusu-insanlar-aldatiliyor-804150
https://www.sabah.com.tr/ekonomi/2017/11/24/iste-ciftlik-bank-gercegi
https://www.sondakikaturk.com.tr/gundem/ciftlik-bank-dolandirici-mi-ciftlikbank-dolandiriciligi-iddialarina-h64547.html
http://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/ciftlikbank-nedir-2124896/
http://www.webtekno.com/uc-bakanlik-da-ciftlik-bank-hakkinda-suc-duyurusunda-bulundu-h37205.html
http://www.seffafgazete.com/yazarlar/KONUK-KOLTUGU/31476/nedir-bu-ciftlikbank-olayi-
http://uzmanpara.milliyet.com.tr/haber-detay/gundem2/iste-ciftlik-bank-gercegi/76000/76241/
http://www.businesschannelturk.com/ciomuz-ciftlikbank-haber-24-mansetinde.html
https://eksisozluk.com/ciftlik-bank--5241300
https://www.youtube.com/watch?v=hhowGTASVQc
https://www.youtube.com/watch?v=AImPQAhitMo
https://www.youtube.com/watch?v=7BkKAouD5ow
https://www.youtube.com/watch?v=ak1NDh-_CFs
https://www.youtube.com/watch?v=9QcASOW05nM
https://www.youtube.com/watch?v=bVNM9wKHgUI
http://maujans.com/utopya-online-doland%C4%B1r%C4%B1c%C4%B1l%C4%B1%C4%9F%C4%B1-kanal-d-h-grMYDh1T6Xk
http://odatv.com/internette-buyuk-dolandiricilik-0705171200.html

KAYNAK LİNKLERİ DIŞINDA YAZIDA GEÇEN BİLGİ NİTELİĞİ TAŞIYAN VERİLERİN TÜMÜ İNTERNET ÜZERİNDEN ANONİM OLARAK  ELDE EDİLMİŞTİR. 

1.11.2017

Yönetici ve Mühendis

Büyük bir şirketin üst düzey yöneticilerinden biri bir gün New York üzerinde balonla dolaşmaya çıkar. Aksilik bu ya, pusulasını aşağıya düşürür ve kaybolur. İnmek için uygun bir yer ararken bir gökdelenin tepesinde sigara içen bir adam görür ve alçalır.
- Pardon. Ben neredeyim acaba? diye sorar.
- Yerden 500 feet yükseklikte bir balonun içindesin. der adam.
Yönetici sinirlenir:
- Sen mühendissin değil mi? diye sorar.
- Evet. der adam. Nereden bildin?
- Çünkü; başım belada ve sana bir soru soruyorum. Verdiğin cevap 100% doğru fakat hiç bir işime yaramıyor.
- Sen de yöneticisin değil mi?
- Evet sen nereden bildin?
- Çünkü; yerden 500 feet yükseklikte bir balonun içinde kaybolmusun. Pusulan yok, berbat durumdasın. Fakat bu şimdi benim suçum oldu!

Kaynak: sihirlihikaye.com

Fabrika Müdürü

Büyük Amerikan imalat fabrikalarından birinin yönetim kurulu üyeleri kâr ve zarar hesaplarını incelerken, fabrika müdürünün aylığına takılmışlar ve bu ücretin yüksek olduğunu düşünmüşler. İçlerinden iki kişi seçerek fabrika müdürü denen bu adamın neler yaptığını bir görmelerini ve ondan sonra bu konuda karar verilmesini kabul etmişler.

İki kişilik heyet bir sabah sessizce fabrikaya gitmiş ve fabrika müdürünün odasına girmiş. Gördükleri manzara şu olmuş: Fabrika müdürü elinde kahve fincanı, ağzında purosu, etrafa halka dumanlar yaymakla meşgul. Masanın üstünde ne bir dosya, ne bir kâğıt, hiç bir şey yok. Bir müddet kendisi ile oradan buradan konuşan heyet üyeleri, bu müddet zarfında müdürün hiç bir işle meşgul olmadığını ve yalnız birkaç basit telefon konuşması yaptığını görmüşler.

Fabrika Müdürü değişiyor!

Heyet aldığı intibadan memnun, idare meclisine “fabrika müdürü denilen zatın yanında bulundukları üç küsur saat zarfında hemen hemen hiçbir şeyle meşgul olmadığını ve bu bakımdan böyle basit bir iş için verilen yıllık 100.000 dolardan en aşağı üçte iki nispetinde bir tasarruf sağlanabileceğini” söylemiş. Tabii fabrika müdürü bu indirmeye razı olmamış, işten ayrılmış.

Yeni maaşla çalışmayı kabul eden birçok istekli arasında bir zat yeni fabrika müdürü tayin edilmiş. Üç aydan sonra idare meclisine gelen imalat istatistiklerinde az, fakat dikkati çekecek kadar bir düşme başlamış. “Fabrika müdürü yenidir, tabii bu kadar acemilik olur” demişler. Altıncı ayın sonunda üretim ve kâr istatistik eğrisi bir hayli düşmüş. Hatalı üretim miktarı ise artmış.

Eski heyet azaları, yeni fabrika müdürünü odasında ziyaret etmişler. Adamcağız kan-ter içinde bir elinde telefon, öteki eli evrak imzalamakla meşgul, başıyla gelenlere oturmalarını işaret etmiş. Gelen giden o kadar çok ki, adamla doğru dürüst konuşmaya bile imkân olmamış. Fakat heyetin kanaati şu olmuş: “Böyle canla başla çalışan bir adam başta olduğu müddetçe işlerin düzelmemesi için hiçbir sebep yoktur, biraz daha bekleyelim.”

Sene sonu gelmiş, her zaman kâr eden fabrikanın bilânçosu zararla kapanınca idare meclisi azaları birbirine girmişler ve işi yeniden incelemeğe başka bir heyeti memur etmişler. Yeni heyet müdürün odasına değil fabrikaya gitmiş ve iş başında bekleyen insanlar görmüş, sebebini sormuş. Aldıkları cevap şu: “Hususi bir döküme başlayacağız. Fabrika müdürü ben gelmeden başlamayın dedi, biz de bekliyoruz. Her halde elektrik atölyesinden bir türlü ayrılmaya vakti olmadı.”

Ustabaşı anlatıyor!

O sırada gözleri, yaşlı bir ustabaşına ilişmiş. Adamı şöyle bir kenara çekmişler ve fabrikanın eskiye nazaran daha fena çalışmasının sebeplerini sormuşlar. Yaşlı ustabaşı içini boşaltmak ihtiyacını uzun zamandır hissetmiş olacak ki, “Baylar” demiş:

“Eski müdürümüz teferruatla uğraşmaz, ileriye ait planlar yapar, işi bize bırakır, biz de normal zamanlarda onu rahat bırakırdık. Ani, içinden çıkamayacağımız olağanüstü bir problemle karşılaştığımız zaman ancak ona başvururduk ve o zaman da bilirdik ki o bizim bu sorunumuzu çözecek. O hakiki fabrika müdürü idi. Güler yüzlü idi. Purosunu içer, bizimle şakalaşır, fakat hepimiz için düşünürdü. Şimdiki müdür de çok dürüst, iyi niyet sahibi, hatta çok daha çalışkan bir adam. Fakat o hiçbirimize inanmıyor, her işin kendisi tarafından görülmesini istiyor. Yani o bizim yerimize ustabaşlık yapıyor. Tabii biz de amele çavuşu mertebesine düşüyoruz. Haydi neyse buna da aldırmayalım ama fabrika müdürlüğü boş kalıyor. Elinde purosu ileriyi görmeğe çalışan, tedbir alan, düşünen adamın yerinde kimse yok.”

Eski fabrika müdürünü tekrar oraya getirmek isteyen idare meclisi, bir senelik acı tecrübesinden sonra 100.000 yerine 150.000 dolarla onu ancak gelmeye razı etmiş.

Yazarın “İnsan Mühendisliği” adlı kitabından alınmıştır. Okurlarımdan Sn Orkun Aytekin’e teşekkür ederim.

Nüvit Osmay
Hikâye

Kaynak: hasanbaltalar.com

#aile #şirketleri #başarı #imalat #üretim #kurumsallaşma #liderlik #yönetim #müdürdeyipgeçme #müdür #sanatkar #işbilen #bilenlebilmeyen #işiehlinever #emegesaygi #emek