11.04.2019

Turkcell Teknoloji Zirvesi 2019

Haliç Kongre Merkezinde 10. kez düzenlenen Turkcell Teknoloji Zirvesi etkinliğine katılma fırsatı buldum. 

Türkiye' de teknoloji adına yapılan en büyük etkinliklerden biri olduğunu söylemek doğru olacaktır. 

Neden mi? 
Teknoloji adına 30' dan fazla ulusal ve uluslar arası kurumun sponsor olduğu, 70'e yakın ismin sahneye çıktığı, 20' den fazla panelin yapıldığı, 10 bin fiziksel katılımcı 500 bin dijital katılımcının olduğu bir organizasyondan bahsediyoruz. 

Zirve #senyapdiye sloganıyla Turkcell Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ömer Baybars Yiş ve Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan’ın açılış konuşmaları ile başladı.

Konuşmacıları arasında Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan, BTHK Başkanı Kadri Bürüncük, BTK eski Başkanı Tayfun Acarer, Turkcell Şebeke Teknolojilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Gediz Sezgin ve ODTÜ KKK Rektörü Prof. Dr. Nazife Baykal’ın da katıldığı büyük organizasyonda dijital altyapı noktasında ülkedeki mevcut durum, yapılacak düzenlemeler ve beklentiler katılımcılarla paylaşıldı.

Zirvedeki ana konular ne diye soracak olursanız;

  • Yapay Zekâ
  • 5G ile Teknolojik Dönüşüm
  • Büyük Veri
  • Dijital Dönüşüm ve Dijital Servisler

Teknoloji Zirvesi'nde yerli milli yapay zeka şovu yaşandı. Türk Mühendisleri tarafından uzun süren titiz çalışmalar sonucu geliştirilen Yaani sesli asistan ilk kez zirvede dünyaya tanıtıldı. Sahnede canlı olarak Yaani'ye Türkçe komut vererek şirket bilgilerini gören, kahvaltı siparişi veren, doktor randevusu alan Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan yapay zekânın gelecekte hayatımızın çok önemli bir parçası olacağını bir kez daha göstermiş oldu. 

Yaani Asistan yılın üçüncü çeyreğinde son kullanıcı ile buluşacağı açıklandı. Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan bilginin güvenliği ve milli sınırlar içinde depolanması konusuna da değinmesi çok önemli noktalardan biriydi.

iRobot firmasının kurucusu ve MIT profesörü Rodney Brooks;"Yakın gelecekte yapay zekayı, tüm sektörlere entegre olmuş şekilde göreceğiz" sözü geleceğin yapay zeka olduğu bize bir kez daha hatırlatmış oldu.

Brooks, "Yapay zekanın hayatımızın hemen her alanına girecek olması, bunun filmlerde gördüklerimize benzeyeceği anlamına gelmiyor. Robotlar filmlerdekiler gibi dünyayı ele geçirmeyecekler, hatta bize benzemeyecekler bile. Üzgünüm ama uçan arabalar da söz konusu olmayacak. Son günlerin popüler konusu olan sürücüsüz araçlarla ilgili bile insanlar büyük beklentilere girerek heyecanlandılar. Pratikte tamamen sürücüsüz araçların kullanılması için tüm sistemin ve yolların değişmesi gerek. Dolayısıyla, evet olacak ama zaman alacak." ifadelerini kullandı.

5G teknolojisi ile birlikte otonom araçlar yaygınlaşacak. Zirvede Otonom araç örneklerinden biri olan EasyMile EZ10 kullanıcılar tarafından test edilebildi. Akıllı Zekaya sahip olarak bu araçlar mümkün olan en yüksek İhtimalle; kaza yapmayan ve karbon salınımı olmayan araçlardır. Gecikmeyi oldukça düşük seviyede olduğu kablosuz fiber bağlantı diyebileceğimiz 5G teknoloji ile Ericsson standında ziyaretçiler, İsveç’teki gerçek bir aracı 5G bağlantısı üzerinden tıpkı bilgisayar oyunu oynar gibi uzaktan kontrol edebildi. 


Dünya üzerinde çok ciddi miktarda veri üretilmektedir. Büyük verinin kaynağın temel olarak teknolojik gelişmeler ile beraber. Akıllı telefonlar ve diğer mobil cihazlardır. Internet bağlantılarının yarıdan fazlasının sabit olmayan hatlar üzerinden gerçekleşmekte olduğu gözlenmektir. 7.2 milyar insanın tahminen %42' inin Internet erişimi bulunmakta; aktif sosyal medya hesabı olanların sayısının ise yaklaşık 2.07 milyar kişi olduğu bilinmektedir. 50 milyarın üzerinde bağlantılı sensörler bulunmakta ve bilgi üretmektedirler. Büyük veriyi anlamlandırmak ve yönetmek dünyayı yönetmek kadar önemli bir rol alacaktır.

Büyük Veriyle İlgili Bazı Çarpıcı Örnekler;

• Dünya üzerindeki verilerin %90'ı son üç yıl zarfında gerçekleşmiştir.

• Sektör tarafından yakalanan ve depolanan veri miktarı her 1.2 yılda iki katına çıkmaktadır.

• Bilgi Teknolojileri (BT) harcamalarının yılda yüzde 5 artacağı öngörülmekteyken, buna karşılık  verinin her yıl yüzde 40 artacağı tahmin edilmektedir.

• Her dakika 204 milyon e-posta gönderilmekte, 1.8 milyon Facebook 'Like'ı yapılmakta, 270 bin Tweet atılmakta ve Facebook'a 200 bin resim yüklenilmektedir.

• Yalnızca Google saniyede 40 binden fazla arama yapmakta ve günde 3.5 milyar arama yapmakta.

• Bir günde toplanan veriler DVD'ye kaydedilecek olsa, bu DVD'ler üst üste konulduğunda Ay'a iki kez erişilebileceği tahmin edilmekte.

• Yalnızca ABD'de Büyük Veri projelerini yürütebilmek için 1.9 milyon yeni BT işi yaratılacağı beklenilmektedir.

Dijital dönüşüm ile birlikte iş ve yaşam alanında hayatımızı kolaylaştıracak verimliliği artıracak birçok dijital servis oluşturuldu. Zirve Turkcell' in olunca dijital servisi tanımı yaparken örnek olarak BiP, Fizy, Dergilik, Lifebox Upcall ve RTM gibi hâlihazırda çalışan dijital servislerini hatırlayalım.  Devletimizde dijital dönüşüme ayak uydurmak için e-devlet projelerine aralıksız devam ediyor. Gelecekte değişen ve yeni oluşan ihtiyaçlar doğrultusunda daha birçok dijital servis ile tanışacağız. Kimi servisler hayatımızın vaz geçilmezi olacak kimisi ise dijital arşivinin içinde kaybolacak. 

Zirvenin ana sponsorların dan olan Huawei dünyanın ilk 5G destekli katlanabilir telefonu Huawei Mate X ziyaretçilerle buluştu. Telefonu yakından görme imkânım oldu içimdeki Huawei ilgisi biraz daha artı demesem yalan olur. 

5G ile ilgili Zirvede konuşulmayan ama önemli bir konuda insan sağlığına vereceği zararlardır. Bu konuda "Belçika’da 5G internet projesi radyasyon riski nedeniyle durduruldu" haberini önemli bir gelişme. Fakat aynı nükleer santraller gibi her şeyin bir bedeli olduğu gerçeğini de unutmamak lazım. Bugün ülkemizde riskleri ve zararları yüzünden nükleer santral olmasın çığırtkanlığı yapanlara unutmasınlar ki 31 ülkede 450 nükleer reaktör işletme halindedir. ABD’de 99, Fıransa' da 58, Çin' de 39, Rusya' da 37 nükleer reaktör işletmede bulunmaktadır. Dünya üzerinde inşası devam edem 30' un üzerinde nükleer santral vardır. Nükleer enerji ile ilgili bilgileri başka bir yazımızın konusu olacak şekilde noktalayalım.

Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan  "Yerli ve milli servisler çıkarmak bu ülkeye borcumuz" sözü beni duygulandırmıştı. Turkcell kurulduğu günden bu yana 50 milyar liralık yatırım yapmış bir şirket. Önümüzdeki 3 yılda da 16 milyar lira daha yatırım planı olan bir kurum. Böyle bir zirveye ev sahipliği yapmış olması, bunu 10. Kez gerçekleştiriyor olması da takdir edilmesi gerekiyor. 

Tebrikler TURKCELL

Kaynaklar;